Nizkohidratna prehrana in zanositev

Nizkohidratna prehrana, hormoni in plodnost

Medicina ima danes na voljo spekter reproduktivnih ukrepov, s katerimi je uspela povečati možnost zanositve pri mnogih (mejno) neplodnih parih. Tako kot na drugih področjih v zadnjih petnajstih do dvajsetih letih pa tudi na področju neplodnosti obstaja odprto vprašanje, ali bi lahko nizkohidratna in visokomaščobna hrana pomenila enega od možnih in komplementarnih terapevtskih pristopov – pri čemer ni nepomembno, ali gre za makrohranilno spremenjeno prehrano z omejevanjem vnosa energije ali brez njega.

V reviji Nutrients so tako objavili meta analizo, v kateri so preiskali obstoječo literaturo o vprašanju vpliva spremenjenega načina prehranjevanja v povezavi s povečanjem plodnosti pri čezmerno hranjenih in debelih ženskah. Našli so sedem študij, ki dokazujejo ugoden vpliv nizkohidratne prehrane na koncentracijo inzulina in hormonsko ravnovesje, ki posledično izboljša mensturacijski cikel, pojav ovulacije in tako tudi možnost zanositve. Kot je videti, je pri tem pomembna tudi izguba telesne teže, k čemur pripomore nižanje energijskega vnosa. Ena od vključenih raziskav je, denimo, ugotovila, da lahko previsok vnos ogljikovih hidratov za 78 odstotkov poveča možnost za pojav neplodnosti.

Skupina znanstvenikov svojo analizo zaključi z ugotovitvijo, da sicer nizkohidratna dieta lahko pozitivno vpliva na povečanje plodnosti (v primerjavi z običajno prehrano), vendar bi bilo dobro dodatno raziskovati vpliv nizkohidratne diete na zanositev pri ženskah s plodnostnimi težavami, ki niso posledica sindroma policističnih jajčnikov. Hkrati pa bi – glede na to, da čedalje več čezmerno hranjenih žensk skuša zanositit – potrebovali tudi več raziskav na tem področju.

McGrice, M. & Porter, J., 2017. The Effect of Low Carbohydrate Diets on Fertility Hormones and Outcomes in Overweight and Obese Women: A Systematic Review. Nutrients, 9(3), p. 204.