Beta celice in postenje

Post in nizkohidratna dieta – obnova beta celic?

Pred tednom dni je revija Cell objavila rezulate zanimive študije, ki jo je opravila skupina znanstvenikov iz Los Angelesa. Zanimala jih je vloga prehrane na morebitno aktivacijo matičnih celic, ki pripomorejo k obnovi funkcije trebušne slinavke za proizvodnjo inzulina. Vemo, da so za proizvodnjo inzulina v pankreatičnih otočkih (Langerhansovi otočki) zadolžene beta celice, ki pa pri obeh tipih sladkorne bolezni prenehajo opravljati svojo funkcijo oziroma odmrejo.

Dr. Cheng in sodelavci so ugotavljali vlogo prehrane pri miškah z obema tipoma sladkorne bolezni. S posebno strukturiranim vzorcem nizkohidratne in visokomaščobne diete so dosegli izražanje genov in posledične aktivacije matičnih celic, kar je vodilo do nastanka beta celic, ki so proizvajale inzulin pri sladkorni bolezni tipa 1, in do aktivacije beta celic pri sladkorni bolezni tipa 2. Podobno reakcijo so ugotovili tudi pri človeških celicah.

Omenjena raziskava je sicer pilotna klinična študija, bo pa zanimivo videti rezultate na morebitni večji randomizirani študiji – vsekakor je videti vredno raziskovanja!

Cheng, C. in drugi, 2017. Fasting-Mimicking Diet Promotes Ngn3-Driven β-Cell Regeneration to Reverse Diabetes. Cell, 168(5), pp. 775-788.