Intervju Gašper Grom Bon in žur

Gašper Grom – intervju #4

Pogovor z Gašperjem Gromom, objavljeno v študentskem priročniku Bon & Žur, 2017

Je dodajanje sladkorja sploh potrebno ali ga dovolj dobimo iz sadja in zelenjave, torej iz osnovnih živil?

Za razliko od maščob in beljakovin, človek mirno in zdravo živi brez kateregakoli ogljikovega hidrata, še posebej pa brez sladkorja.

Ali zdrav sladkor sploh obstaja?

Vprašanje je nerodno zastavljeno. Nič v pretiranih količinah ni zdravo – tudi preveč vode vas lahko ubije. Malo sladkorja – kateregakoli – ne bo spremenilo ničesar v posameznikovem zdravju, kar pa ne pomeni, da je nujen. Težava s sladkorjem je bolj ta, da deluje podobno kot droge: pogosto ena žlička ni dovolj, pač pa nam samo sproži željo po še eni in eni …

Kakšno je vaše mnenje o nadomestkih sladkorja (denimo umetna sladila, eritritol, pa tudi naravna stevia)?

Čisto osebno menim, da je dobro, če se človek odvadi okusa po sladkem – to vsakomur koristi, predvsem zato, ker se nam, če sladkega okusa ne glede na vir in energijsko vrednost dolgo časa ne “treniramo”, spremeni občutek za to, kaj nam je okusno. Razen tega pa so sladila, predvsem naravna za marsikoga rešilna bilka, ko se borijo bodisi s presnovnimi težavami bodisi z odvečno telesno težo.

Zadnje čase je zelo priljubljena sploh med mladimi LCHF (low carb high fat) dieta. Se vam zdi tako prehranjevanje na dolgi rok zdravo?

Absolutno. Pravkar sem prišel z znanstvene konference v Ameriki, na kateri so tako prehrano obravnavali ne samo kot zdravo, temveč celo terapevtsko. Sam sem na strožji obliki take prehrane že sedem let: ne samo počutje, tudi biomarkerji, kot so koncentracija glukoze, inzulina, trigliceridov in holesterola HDL v krvi, krvni tlak, obseg trebušne maščobe, so brezhibni. Nihče se nikoli ne vpraša, če je zdravo jesti veliko ogljikovih hidratov – to je kar sprejeto za normo. Pa ni tako: večino časa človeštvo ni imelo takega ogljikohidratnega obilja.

.