Sladkorna bolezen in ketogena dieta

Ketogena dieta boljša pri sladkorni bolezni tipa 2

Sladkorna bolezen tipa 2 (SBT2) je pogosta kronična bolezen: je posledica slabega življenjskega sloga, predvsem načina prehranjevanja, hkrati pa je prav (spremenjen) način prehranjevanja integralni del obvladovanja bolezni. Ameriški znanstveniki pod vodstvom dr. Saslow so že pred časom dokazali, da je ketogena dieta učinkovita pri nadzoru SBT2, ko so opravili raziskavo s pacienti v živo (Saslow, et al., 2014). V novi raziskavi so želeli razširiti vzorec tako, da bi vključili tudi paciente, ki sicer nimajo možnosti udeležbe (zaradi geografske oddaljenosti, pomanjkanja časa ali preprosto denarja). Sodelujoče so izbrali iz vse Amerike tako, da so vabilo oziroma oglas objavili na različnih online plaftormah in v tradicionalnih medijih. Iskali so vsaj 18 let stare ljudi z ITM nad 25, povišano ravnjo glikiranega hemoglobina (HbA1c) v meji, ki je značilna za SBT2, in ki razen metformina niso jemali drugih zdravil.

25 udeležencev so razdelili v dve skupini, ki sta 32 tednov sledili navodilom: 12 udeležencev se je prehranjevalo v smislu ketogene diete in po mailu dobivalo redno tedensko izobraževanje, 13 udeležencem pa so predpisali dieto po uradnih prehranskih smernicah (t.i. moj krožnik). Pred začetkom, po 16 tednih in na koncu so pri udeležencih preverili več dejavnikov (HbA1c, LDL, HDL, TGA, telesna teža, testirali so pa tudi na primer psihološke vplive etc).

Po 32 tednih so kot najpomembneje ugotovili dvoje: več kot polovica udeležencev v skupini s ketogeno dieto je znižala glikirani hemoglobin na raven pod 6,5%, v kontrolni skupini je HbA1c ostal skoraj na isti ravni kot pred raziskavo. V prvi skupini so shujšali v povprečju za 12,7 kg, v drugi za 3 kg.

Zaključek raziskave je jasen: nizkohidratna ketogena dieta je za nazdor nad SBT2 bistveno bolj učinkovita kot uradne prehranske smernice. Svetovanje prek interneta bi lahko pomagalo doseči tudi tiste paciente, ki sicer nimajo dostopa do večjih zdravstvenih oziroma raziskovalnih centrov.

Saslow, L. in drugi, 2014. A Randomized Pilot Trial of a Moderate Carbohydrate Diet Compared to a Very Low Carbohydrate Diet in Overweight or Obese Individuals with Type 2 Diabetes Mellitus or Prediabetes. Plos ONE, 9(4), p. e91027.

Saslow, L. in drugi, 2017. An Online Intervention Comparing a Very Low-Carbohydrate Ketogenic Diet and Lifestyle Recommendations Versus a Plate Method Diet in Overweight Individuals With Type 2 Diabetes: A Randomized Controlled Trial. J Med Internet Res, 19(2), p. e36.