Znižanje stroškov zdravljenja

Epileptiki na ketogeni dieti manj pri zdravniku

V reviji »Epilepsy Research« bo objavljen članek, v katerem so kanadski raziskovalci skušali preveriti, za koliko se zmanjša obisk zdravnika in bolnišnice pri otrocih z epilepsijo, ki to bolezen nadzorujejo s ketogeno dieto. Preverili so podatke za obdobje med 2000 in 2010 v provinci Ontario, kjer je približno 15.000 otrok z epilepsijo, in ugotovili so, da se pri takih otrocih v povprečju število obiskov pri zdravniku letno zmanjša za 2,5 obiska, za 0,8 manjkrat pa so hospitalizirani. Pri drugih pacientih, ki se ne zdravijo s ketogeno dieto, se ob uvedbi zdravil število obiskov zmanjša za 2,1, za 0,6 pa hospitalizacije. Mogoče se na prvi pogled ne zdi veliko, ampak ko so to prevedli v stroške, pa so prihranki pri prvih 1689 $ letno na osebo, pri drugih pa 1247 $.

Upam, da se bodo raziskovalci kmalu lotili tudi vprašanja, koliko bi lahko pri zdravstvu prihranili s preventivo s ketogeno dieto pri debelosti, presnovnem sindromu, sladkorni bolezni, raku, nevroloških boleznih … To bi bilo zagotovo bolj učinkovito kot žongliranje s stroški med tem ali onim zdravilom, ceneno in kakovostno bolnišnično opremo etc.

Whiting, S. in drugi, 2017. Decreased Health Care Utilization and Health Care Costs in the Inpatient and Emergency Department Setting Following Initiation of Ketogenic Diet in Pediatric Patients: The Experience in Ontario, Canada. Epilepsy Research.