Konferenca v Tampi

Tampa ’17, dan 2

Na konferenci Conference on Nutritional Ketosis And Metablic Therapeutics je bilo danes 13 predavanj, ki jih je začel legendarni dr. Eric Westman s pregledom uporabe ketogene diete pri debelosti, presnovnem sindromu, na koncu pa je predstavil serijo primerov svojih pacientov, ki so s pomočjo ketogene diete izboljšali antropometrične kazalce, predvsem pa biomarkerje. Morda najbolj zanimiva primera sta bila primer, ko je oseba po 25 letih v štririh tednih ketogene diete zmanjšala dozo inzulina s 160 na 30 enot dnevno, in primer, ko je oseba, ki je bila na inzulinu 10 let, v enem tednu ketogene diete inzulin popolnoma opustila, saj se je koncentracija glukoze spustila na normalne ravni. Poudaril je, da je ketogena dieta primerna tako v klinčnem okolju kot tudi za sicer zdrave ljudi, ki želijo boljše in daljše življenje.

Ni pa bil edini, ki je na konferenci opozoril na razkol med tem, kaj o ustrezni prehrani pravi znanost in kaj se dogaja v večini kliničnih okolij. Na to je opozorila tudi dr. Masino, ki je v izjemno srčnem predavanju opozorila, da prihaja do velikega nesoglasja med tem, kaj bi ljudje želeli na jedilniku za svoje družine in tem, kaj jim priporočajo zdravniki. Nujnost sodelovanja zdravnikov pri uvajanju koristnih sprememb v prehrani je večkrat zelo temperamentno poudarila tudi dr. Scheck, ki je sicer predstavila vlogo ketogene diete pri možganskih tumorjih. Opozorila je, da je rak na splošno rezultat številnih dejavnikov – od genetske zasnove, prek okoljskih vplivov in tudi naključij. Njeno vodilo pri zdravljenju raka je, da ga je treba napasti na vseh frontah: na ravni hitro rastočih novotvorb, na ravni molekularnih sprememb, vključiti odziv imunskega sistema in seveda korigirati tudi napake v presnovi. Pri raziskavah je njena ekipa ugotovila izjemno vlogo ketogene diete pri boju proti raku: ugotovili so, da ketogena dieta ojača vpliv radiacijske terapije, in sicer tako da zmanjša škodljivi vpliv prostih radikalov, ki nastajajo pri obsevanju, in zmanjša obseg edemov.

Vlogo srednjeverižnih maščobnih kislin na blage kognitivne motnje in na Alzheimerjevo bolezen sta vsak v svojem predavanju predstavila dr. Stephen Cunnane  in dr. Mary Newport. Dr. Cunnane je v svojem predavanju omenil, kako vpliv ketonov trenutno raziskujejo v kontekstu bolezni, kot so Huntingtonova bolezen, Parkinsonova bolezen, Alzheimerjeva bolezen, možganski tumorji, sam pa trenutno dela na raziskavi o vplivu srednjeverižnih maščobnih kislin (MCT) na blage kognitivne motnje. Zanimivo se je navezal na predavanje dr. Westmana, ki je zatrdil, da za ugodne učinke ketogene diete pri hujšanju, izboljševanju simptomov presnovnega sindroma, izboljševanju glikemičnega nadzora in krvnih lipidemij ni nujna tudi telesna aktivnost, s trditvijo, da njegove trenutne raziskave kažejo, da je ob predpostavki, da je mejna količina vnosa MCT 30 gramov dnevno, gibanje pomembno, saj znantno poveča prenos ketonov v možgane (primerjal je skupino preiskovancev, ki se ne giba, in skupino, ki trikrat tedensko hodi na tekalni stezi pod zdravniškim nadzorom).

Dr. Mary Newport je vpliv MCT in ketonskih estrov na potek Alzheimerjeve bolezni predstavila na primeru svojega pokojnega moža, ki je zbolel za hudo obliko te bolezni. Sprva mu je učinkovito pomagala z dodajanjem kokosovega olja. Kot specialistka za neonatologijo je poznala MCT kot dodatke za novorojenčke, nič pa ni vedela o tem, da bi lahko te maščobne kisline pomagale pri demencah. Skozi zgodbo o svojem »domačem laboratoriju« je predstavila ganljivo zgodbo o bolezni svojega moža, čigar izčrpavajočo in dramatično obliko Alzheimerjeve bolezni je za nekaj let življenja podaljšala in celo izboljšala s pomočjo srednjeverižnih maščobnih kislin in potem, s pomočjo legendarnega dr. Veecha, tudi s ketonskimi estri.

Med zanimivejšimi predavanji je bilo tudi predavanje dr. Susan Masino, ki je povezala tri prej nepovezane pojave: ketogeno dieto, adenozin in avtizem. Pokazala je, da ljudje z avtizmom pogosto izvajajo dejavnosti, s katerimi povečujejo koncentracijo adenozina, postavila pa je tudi tezo, pa je tudi, da na povečanje adenozina vpliva ketogena dieta oziorma da lahko ta ugodno vpliva na potek motenj na avtističnem spektru, kar preučuje na laboratorijskih miših in je ravno v teh dneh dobila potrditev, da bo njena raziskava tudi objavljena v reviji PLOS One.

Med vsemi današnjimi predavanji izpostavimo še zanimivo predavanje madžarskega znanstvenika dr. Lazsla Borosa, ki je na konferenci predstavil resnično nov pogled na ketogeno dieto. Govoril je namreč o potencialnem vplivu devterija, vodikovega izotopa, na nastanek in potek mnogih bolezni. Devterij lahko na bolezni vpliva prek spremenjenega delovanja mitohondrijev. Ena od možnosti za zmanjševanje vpliva devterija na organizem pa je tudi ketogena dieta.

Za konec naj omenim še številne stojnice na konferenci, ki smo jih danes uspeli obiskati. Če bo le možno, boste izbor izdelkov, ki smo jih tudi preizkusili, v letošnjem letu dobili tudi na Maxximumovih policah.