Konferenca v Tampi

Tampa ’17, dan 1

Prvi dan na konferenci Conference on Nutritional Ketosis And Metablic Therapeutics, ki se ga udeležuje ekipa Maxximuma, je bil kratek, a zanimiv. Po registraciji je konferenco odprl sloviti Dominic D’Agostino, ki je mimogrede opomnil, da je vprašanje ketoze v medicini vprašanje tako ketogene diete kakor tudi ketonskih dopolnil.

Otvoritveno predavanje je imel profesor primerjalne medicine in imunologije, dr. Vishwa Deep Dixit z Univerze Yale, ki je predstavil nekaj zanimivih ugotovitev o tem, kako lahko z dodajanjem ketonskega telesca beta-hidroksibutirata pristopimo k zdravljenju bolezni, ki jih sprožajo tiho potekajoča vnetja (sinusitis, astma, ledvična obolenja, artritis, sladkorna bolezen, rak in srčno-žilna obolenja). Ugotovili so namreč, da se pri vnetnih stanjih, ki niso posledica infekcije, ki so značilni spremljevalec staranja in ki so pogosta v populaciji s sodobno prehrano, pretirano izraža protein NLRP3, tega pa učinkovito inhibira beta-hidroksibutirat, bodisi kot rezultat ketogene diete bodisi kot ketonsko dopolnilo.

Podlaga za tako terapijo je razumevanje starosti kot postopne odpovedi imunskega sistema in stalnega vnetnega odziva, ki poteka tako, da se imunski sistem odzove na nevarne signale, čemur sledijo mitohondrijske disfunkcije in ali infekcije ter spremembe v črevesni flori, to pa sproži vnetno kaskado, ki je podlaga za nastanek različno hudih bolezenskih sprememb in bolezni: kaheksije, sladkorne bolezni, demenc, slabšanja imunskega sistema, raka, srčno-žilnih obolenj in izgubo kostne mase. Vsi ti procesi vodijo do funkcijskega opešanja in tudi do krajše življenjske dobe.

V drugem delu predavanja se je navezal na raziskavo o omejevanju energijskega vnosa, ki je bila opravljena na ljudeh. Trajala je dve leti in vključila 218 posameznikov, starih med 21 in 51 let, brez debelosti in brez presnovnih motenj. Prva skupina (143 posameznikov) je dve leti živela na jedilniku, ki je predstavljal 75% potrebnega energijskega vnosa, kontrolna skupina (75 posameznikov) pa se je prehranjevala normalno oziroma brez omejitev. Prva skupina je v vseh pogledih izboljšala dejavnike, ki vpivajo na procese staranj in zdravja: znižal je jim je skupni holesterol, koncentracija trigliceridov, izboljšala občutljivost celic na inzulin, znižal se jim je krvni tlak, predvsem pa se je znižala koncentracija citokina TNF-alfa, ki je izrazit pokazatelj potekajočega vnetja.

Za konec je profesor omenil še zanimivo in še neobjavljeno raziskavo, kjer so miškam v sklepe vbrizgali kristale sečne kisline in tako simulirali akutno stanje putike (miške namreč putike nimajo). Kontrolna skupina je dobila navadno hrano, druga pa ketogeno hrano (tri dni pred vbrizganjem kristalov) – pri prvi so se pokazale tipične spremembe in vnetje, miške na ketogeni dieti pa so epizodo s kristali preživele nepoškodovane, kar kaže, da ketonska telesca učinkovito delujejo tudi proti putiki. Podobno se nakazuje tudi nakazuje pri drugih boleznih, do katerih pride po letih tiho potekajočih vnetij, kot so Alzheimerjeva bolezen, rak prostate itd.

Pri vprašanjih in odgovorih sta slavna dr. Nally in dr. Westman, ki se s takimi primeri ukvarjata na klinčini ravni in svojim pacientom pogosto priporočata ketogeno dieto, pripomnila, da se v praksi pri bolnikih s putiko tako ali tako izkaže, da se zaradi znižane ravni inzulina po določenem času zniža raven sečne kisline, tako pa se tudi zmanjša možnost nastanka kristalov.