LCHF post

Post in razporeditev maščevja

Vsi dobro vemo, da za izgubo odvečne telesne maščobe moramo jesti manj, kot porabimo. Mnogi za hujšanje uporabljajo tudi postenje. Znanstvenike je zanimalo, kaj se zgodi po koncu posta – pogosto se namreč zgodi, da ljudje, ki s postom hujšajo, pospešeno spet pridobijo težo kmalu po koncu posta. S tem se lahko celo izpostavijo tveganju nastanka debelosti. Ali način in obseg posta vpliva na dogodke po tem, ko ga končamo?

Pri tem vprašanju je pomembno vedeti, o katerem tipu telesnega maščevja govorimo. Človek ima dve vrsti maščevja: belo in rjavo maščevje. Rjavega ima odrasla oseba malo in obstajajo hipoteze, da je to maščevje celo zelo koristno. Belo maščevje pa se nadalje deli na podkožno maščevje in trebušno maščevje. Razporeditev celotnega maščevja po telesu je tesno povezana s tveganjem za nastanek presnovnih bolezni (kot smo prikazali že pred dnevi): trebušna debelost je izrazit dejavnik tveganja za nastanek presnovnih in srčno-žilnih bolezni. Celo več: razporeditev je pomembnejša od celotnega obsega telesnega maščevja. Oseba je lahko v normalnem razponu na osi vitkost-debelost, pa je bolj ogrožena od čezmerno hranjene osebe, ki ima, denimo, večino maščobe na stegnih in zadnjici. S starostjo se stvari načeloma še poslabšajo in nas bolj izpostavijo tveganju presnovnih bolezni.

Da ne bi bilo vse tako brezupno, pa velja poudariti, da so številne klinične študije pokazale, da se čisto pri vseh načinih izgube telesne teže najprej mobilizira trebušna maščoba (torej se njen obseg pretežno prioritetno zmanjša). To velja za prvih 24 ur. Če se postimo 72 ur, se raven mobilizirane maščobe že izenači: telo uporablja enako količino trebušne in podkožne maščobe.

Ne vemo pa (še), katero maščevje se naprej obnovi v primeru, da smo bili na postu. To so skušali ugotoviti Tang in sodelavci s poskusi na normalno grajenih miškah. Ugotovili so, da se je po postu najprej povečalo podkožno maščevje. Kaže, da je maščobno tkivo zelo prilagodljivo in to bi lahko bila strategija za boj proti debelosti, je pa dejstvo, da bi študije morali opraviti tudi na debelih miškah. Razporeditev maščevja nadzirajo tudi dedni faktorji: avtorji zato zaključujejo, da bi bilo primerno raziskati tudi vpliv postenja in vnovične uvedbe hrane tudi  s sekvenciranjem transkriptoma (analizo izražanja genov).

Tang, H. in drugi, 2017. Plasticity of adipose tissue in response to fasting and refeeding in male mice. Nutrition & Metabolism, 14(3).