LCHF znak

Kaj doslej vemo o prehrani LCHF?

Kdorkoli se je resno poukvarjal s prehrano LCHF, je zagotovo že slišal za profesorja Tima Noaksa. Prav v začetku leta je profesor skupaj s kanadskim kolegom Johannom Windtom objavil pregledni članek, ki je skorajda obvezno čtivo za vsakogar, ki ga zanima ta tema.

V članku, ki je v celoti dostopen v reviji British Journal of Sports Medicine (http://bjsm.bmj.com/content/51/2/133.full?sid=c4fcace2-2b17-4e54-a57c-13b84be96eb1), je lepo povzeto vse, kar je znanost do danes ugotovila o koristih prehrane LCHF. V članku je opisano, kaj pomeni prehranjevanje po načelih LCHF, zakaj je taka prehrana učinkovita za hujšanje, kako lahko pomaga bolnikom s sladkorno boleznijo tipa 2 in ugodni vplivi prehrane LCHF na biomarkerje, s katerimi ocenjujemo dejavnike tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni. Popiše tudi ugoden vpliv prehrane na nealkoholno maščobno bolezen jeter v povezavi z aterogenimi dislipidemijami ter predstavi ključne zmote, ki jih imamo o prehrani LCHF.

V zaključku avtorja predlagata spremembo smernic klinične prehrane na podlagi spoznanj o prehrani z malo ogljikovimi hidrati in veliko maščobami.

Noakes, T. & Windt, J., 2017. Evidence that supports the prescription of low-carbohydrate high-fat diets: a narrative review. Br J Sports Med, Izvod 51, pp. 133-139.