Hiperglikemija

Hiperglikemija po obroku in srčno-žilne bolezni

Japonski raziskovalci so objavili rezultate opazovalne raziskave, ki je vključevala 646 bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2. Opazovanje je potekalo med pacienti, ki so se na kliniki prvič oglasili med letoma 1995 in 1996, vsaj štirikrat letno, so jim izmerili koncentracijo glukoze dve uri po zajtrku in so jih spremljali vsaj eno leto. Od vseh 646 pacientov jih 618 do takrat ni imelo nobenega znaka srčno-žilnih bolezni. Spomladi 2012 so jim poslali vprašalnike in ocenili njihovo stanje.

Srčno-žilne bolezni so se pojavile pri 78 pacientih, umrlo jih je 56. Ugotovili so, da je hiperglikemija 2 uri po obroku značilen napovedovalec možnosti razvoja srčno-žilnih bolezni pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2.

Rezultati, ki napeljujejo na nadaljnje raziskave, še dodatno utrjujejo pomen učinkovitega nadzora koncentracije glukoze – najbrž ne samo pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2.

Takao, T., Suka, M., Yanagisawa, H. & Iwamoto, Y., 2016. The impact of postprandial hyperglycemia at clinic visits on the incidence of cardiovascular events and all-cause mortality in patients with type 2 diabetes. J Diabetes Investig.