3 glavne napake pri LCHF-ju

Preveč beljakovin

Pogosto se zgodi, da takrat, ko v prehrani znižamo ogljikove hidrate, pričnemo uživati preveč beljakovin. Razlog je lahko v tem, da preslabo poznamo hranilno vrednost živil oziroma imamo strah pred uživanjem maščob. Če pojemo preveč beljakovin, telo iz njih izdeluje sladkor – glukozo, ki jo namesto maščob porabljamo kot vir energije. Poleg tega lahko preveč beljakovin vpliva na hormon inzulin, ki zavira porabo lastnih zalog maščobe. Priporočen vnos beljakovin pri LCHF-prehrani je edina točka, ki se ujema z uradnimi prehranskimi smernicami, in naj bi pri zdravi osebi znašal okoli 0,8 g na en kg telesne teže. LCHF-dieta torej ni visokobeljakovinska dieta, kot marsikdo misli.

Prepogosti obroki

Še posebej, če ste med tistimi, ki že leta pazite na svojo prehrano, lahko hitro naredite napako, da se prehranjujete prepogosto (po malo, a pogosto). Tega ste se namreč naučili in spremenili v svoje navade. Ena od prednosti prehrane LCHF je ravno to, da ni treba jesti pogosto. Celo več: to, da ne jemo preveč pogosto, je lahko blagodejno in poveča učinke take prehrane. Idealno je, če večino dneva ne jeste ničesar, vse, kar zaužijete, pa zaužijete v “oknu hranjenja”, ki naj traja med 8 in 10 ur.

Premalo maščob!

Najbrž nas je bolj malo, ki se dolga leta nismo dobesedno bali uživanja maščob, saj smo bili prepričani, da sta maslo in špeh pri pršutu bližnjica do groba. Pri prehrani LCHF uživanje dovolj visokega deleža maščob ni opcija, pač pa nuja. LCHF-prehrana ne pomeni le tega, da meso pečemo na maslu in dodajamo oljčno olje na solato. LCHF-prehrana pomeni, da večji del energije prihaja iz zaužitih maščob.

Zakaj bi čakali? Povrnite si zdravje že danes!

Preverite naše individualno oblikovane prehranske načrte.

Ekipa LCHFlove je tukaj, da vam pomaga
z znanjem in izkušnjami!

Ne izgubljajte časa – ukrepajte že danes!