12 uporabnih resnic o LCHF

 1. Ne zmanjšujte količine maščob in ne pretiravajte z beljakovinami.
 2. Po uvajalnem obdobju v prehrano LCHF boste jedli dvakrat, največ trikrat dnevno. Odvadite se prigrizkov in grizljanja, saj to inzulinu onemogoča, da bi se umiril.
 3. Uporabljajte začimbe. Če boste preverjali v tabelah s hranilnimi vrednostmi, boste ugotovili, da imajo začimbe čudno sestavo in da morda niso dobre za vas. Naj vas potolažim: 100 gramov čilija ne morete pojesti zlahka. Skrivnost je torej v tem, da začimbe delujejo čudovito v majhnih in makrohranilno zanemarljivih odmerkih.
 4. Poskušajte se prehranjevati doma. Če ne gre, vztrajajte pri izbiri obrokov LCHF. Samo zato, ker ste ob umešanem jajcu dobili kos kruha, ne pomeni, da ga morate pojesti. Prosite natakarja za kos masla, zagotovo ne bo težav.
 5. Ne kupujte vnaprej pripravljenih obrokov in lično zapakirane hrane, za katero ne veste povsem dobro, kaj vse ji je dodano. Uporabljajte pravo hrano: tako, ki jo morate pripraviti sami.
 6. Konzervirane hrane se izogibajte, če je le mogoče. Seveda ne bo konec sveta, če boste tu in tam zaužili kaj iz pločevinke – vzemite to kot splošen napotek. Vloženo zelenjavo uživajte s premislekom, še zlasti če je v »slastni« marinadi. Na vloženo sadje pa pozabite, saj je konzervirano z uporabo velikih količin sladkorja.
 7. Čim več obrokov pripravite z živili iz kakovostnih, ekoloških virov. Tako pridelana hrana je bogata z mikrohranili (vitamini in minerali) – zagotavljanje teh pa je ena od glavnih vlog hrane pri varovanju zdravja.
 8. Če je le mogoče, se izogibajte soji, predvsem pa izdelkom iz soje.
 9. Margarina in rastlinska mast sta sicer maščobi, kar bi bilo načeloma dobro v prehrani LCHF, a sta lahko polni trans maščob, zato ju nikoli ne uživajte. Tudi če se ne prehranjujete po načelih LCHF. Tudi z majonezo ne pretiravajte, razen če ste jo iz najboljših sestavin pripravili sami.
 10. Mlečnim podobni napitki iz oreščkov in žit so enostavno v nasprotju z zdravo pametjo, tudi če so zelo mastni in brez sladkorja.
 11. Pri zelenjavi velja napotek, da je pri dieti LCHF v redu, če raste nad zemljo in je po možnosti zelena.
 12. Če ste se za LCHF odločili, ker želite shujšati, še nekaj napotkov:
 • izpustite vse mlečne izdelke, razen masla;
 • še posebno pazite pri količini beljakovin;
 • previdnost velja tudi pri količini oreščkov – manj je bolje;
 • sadja sploh ne vključujte v svoje obroke;
 • opustite misel na LCHF-sladice.

Zakaj bi čakali? Povrnite si zdravje že danes!

Preverite naše individualno oblikovane prehranske načrte.

Ekipa LCHFlove je tukaj, da vam pomaga
z znanjem in izkušnjami!

Ne izgubljajte časa – ukrepajte že danes!