Čokoladna pita je kraljica med sladicami, njena LCHF-različica brez moke in dodanega sladkorja pa ni nič manj okusna od navadne. Testo lahko uporabite tudi za slano pito.
Sestavine za krhko dno
150 g mletih mandljev
100 g razmaščene mandljeve moke Sukrin
100 g masla
1 jajce
ščepec soli
košček masla za pekač
Sestavine za čokoladno kremo
250 g sladke smetane
250 g temne čokolade
250 g masla
4-5 žlic sladila Sukrin Melis
1-2 žlici ruma
Sestavine za dekoracijo
200 g pekanov
sladka smetana
Postopek
Najprej se lotimo krhkega dna. V multipraktiku zmiksamo mlete mandlje, razmaščeno mandljevo moko Sukrin, zmehčano maslo, jajce in ščep soli. Ko nastane kompaktno testo, ga oblikujemo v kepo in za eno uro shranimo hladilnik, nato ga narežemo na ca. pol cm debele rezine. Pekač namastimo s koščkom masla in rezine testa z rkami razporedimo po celotnem dnu in robu pekača (premer 26 cm). Pečemo pri 175 st. C 12-15 minut, nato ohladimo.
Sladko smetano s sladilom Sukrin Melis segrejemo do vretja in odstavimo. Nato vmešamo maslo in sesekljano temno čokolado. Dodamo rum in premešamo v gladko kremo. Vlijemo v pekač in obložimo s pekani. Za vsaj 4 ure (še bolje čez noč) shranimo v hladilnik in postrežemo s sladko smetano.