Ta recept za burgerje z jajci mi je poslala Tea, prijateljica iz srednje šole. Že nekaj časa se prehranjuje po načelih LCHF in moram priznati, da ji gre priprava LCHF-jedi res odlično od rok (en teden me je namreč razvajala s kuhanjem na skupnem dopustu). Če kdo pogreša hlebček, si ga lahko speče iz Sukrin mešanice za pripravo low-carb kruha.
Sestavine za pleskavice (za 4-6 oseb)
1 kg mletega mesa
2 jajci
1 srednje velika čebula
2 stroka česna
1 pest sesekljanega peteršilja
2 žlici gorčice
1-2 žlički oljčnega olja
sol
sladka paprika
tabasco
provansalske začimbe po želji
1-2 žlici indijskega trpotca po želji
košček kokosove maščobe za premaz ponve
Sestavine za guacamole (avokadova omaka)
2 večja ali 3 manjši avokadi
sok 2 limet ali 1 limone
manjša glava zelene solate
poper
sesekljani koriandrovi listi
češnjev paradižnik po želji
Ostalo
solatni listi
paradižnik češnjevec
4-6 jajc
Postopek
Čebulo in česen čim bolj drobno sesekljamo. Vse sestavine za pleskavice dobro premešamo in maso pustimo nekaj časa stati, da se sestavine dobro povežejo. Nato oblikujemo 4-6 pleskavic in jih spečemo v ponvi s koščkom kokosove maščobe. Odložimo jih na krožnik (če so zelo mastne, lahko podstavimo papirnato brisačo).
Guacamole pripravimo tako, da avokado spasiramo z vilicami (lahko pustimo večje kose, lahko pa naredimo bolj gladko omako), dodamo sok limet ali limone in začinimo po okusu ter po želji dodamo še drobno narezan češnjev paradižnik.
Jajca spečemo na oko in začinimo po okusu. Na krožnike damo solatne liste, nanje položimo pleskavice, dodamo guacamole, narezan češnjev paradižnik in na vrh še pečeno jajce.