Janez

Z LCHF uredil kri in izgubil več kot 40 kg

Gašper, pozdravljen. Da se še jaz javim in napišem svojo izkušnjo.

V začetku marca 2017 sem imel 146,3 kg, moj ITM je znašal 44,17. Zaradi svoje teže sem bil zelo nesrečen, predvsem pa zaradi že večkratnih neuspešnih hujšanj in čustvene navezanosti na hrano.

Sklenil sem, da se bom spet lotil hujšanja, nekega plana pa seveda nisem imel razdelanega, a vendar sem vedel: »Tako ne gre več, nekaj bo treba storiti!«

Prav v tistem času sem srečal znanca, ki je opazno shujšal. »12 kg v 2 mesecih,« je rekel. Seveda me je zanimalo, kako mu je to uspelo. Začel mi je razlagati o meni neznanih kraticah L,C,H in F in nekem Gašperju na internetu. Takoj naslednji dan sem našel tvoj profil, prebrskal na internetunetu vse, kar je bilo v povezavi s teboj in se pričel izobraževati na temo LCHF. V roku enega tedna sem se odločil, da poskusim tudi sam. Nisem vedel, kaj pričakovati, saj sem razen teoretičnega znanja, ki sem ga dobil s prebiranjem tvojih člankov, vedel bolj malo.

Tako sem se sam lotil LCHF prehranjevanja: v enem tednu sem izgubil 2,60 kg. »Super zadeva, očitno res deluje,« sem si mrmral.

Nakar zasledim na tvojem profilu vabilo na prvo slovensko raziskavo »Vpliv ketogene diete na kazalnike zdravja«. Odlično, preberem pogoje sodelovanja, moj ITM je takrat znašal 42,5, zdrav sem tudi. Poslal sem prijavo in bil sprejet.

V raziskavi sem dosegel res presenetljive rezultati. Izguba 31,8 kg telesne teže (uspel sem priti na 106,4 kg). Še pomembnejši podatek: krvni izvidi vsi b.p., takih že nisem imel leta nazaj in pa zamaščenost notranjih organov, ki je padla s 23 na 13 po Tanita merjenju; ITM pa na 31,8.

Številke zagotovo ne povedo vsega, pomembnejše je moje počutje. Polno energije, nič več napadov lakote, spanje še nikoli boljše, koncentracija vrhunska. Priznam, sladko me še zamika, a se z lahkoto uprem, včasih celo enkrat mesečno pregrešim s kakim kosom pice, včasih kakim manj sladkim pecivom, najraje pa z recepti brez greha iz tvoje nove knjige Bemumast 2 in tudi Stašina fit kuhinja pride zelo prav; poglej, živeti je tudi treba😀!

Danes, ko ti tole pišem imam 105 kg in trenutno je to že -41,3 kg in res uživam življenje, držim se mota »Jem, da živim!« in ne več »Živim zato, da jem!«. Nihče skoraj ne more verjeti, kaj sem dosegel z maščobami. »Pa ti bi moral umreti, ker toliko maščob poješ,« pravijo. Res me zanima, kako bo s to prehrano na dolgi rok …  zaenkrat funkcioniram res dobro, vsak mesec si privoščim tudi dan ali nekaj dni posta, ki ga z lahkoto prenašam. Dvakrat letno si bom dal v pregled tudi kri z enakimi ciljnimi parametri, kot smo jih imeli kontrolirane v raziskavi, prvič bo konec letošnjega leta.

Gašper, res ti hvala za vso podporo in nasvete, predvsem pa pomoč pri tem, da sem se lahko poslovil od odvisnosti od hrane.

Prej
Potem