80% Dark Chocolate Callets 250 g

6,50 4,88

80% Dark Chocolate Callets so čokoladne kapljice iz belgijske temne čokolade z 80% kakavovim deležem.

Šifra: GN104 Kategoriji: ,

80% Dark Chocolate Callets so čokoladne kapljice iz belgijske temne čokolade z 80% kakavovim deležem.

Kakav je odličen vir mineralov kot so magnezij, kalij, železo, baker in fosfor, kakor tudi cele vrste vitaminov.

Čokoladne kapljice so primerne za peko, kot dodatek h keto sladicam …

Pomembno je uživanje raznolike in uravnotežene prehrane ter zdrav način življenja. Koristni učinki sestavin v izdelku se lahko izrazijo le, če je njihovo uživanje del zdravega življenjskega sloga.

V nekaterih receptih uporabljate temno čokolado. Temna čokolada z – denimo – 80% kakavovih deležev pa vsebuje kar nekaj sladkorja! Kaj torej? Temna čokolada na LCHF: DA ali NE?

Vse čokolade imajo nekaj sladkorjev: manj kot je kakavovega deleža, več je praviloma sladkorjev. Čokoladne kapljice iz LCHF-trgovine ga imajo dejansko kar malo: znana švicarska čokolada z 80% kakava ima kar 23 g sladkorjev na 100 g.

Ne pozabite, da je pomembna TUDI količina: ni mišljeno, da bi kdo pojedel 100 ali več gramov teh kapljic dnevno! Poskrbite za dobre prehranske osnove, čokolada je samo za VČASIH in v majhnih količinah.

Ali je na LCHF prehrani priporočljivo oziroma dovoljeno uporabljati sojin lecitin? V literaturi sem zasledil, da se soja na tej vrsti prehrane ne uporablja in sem sedaj zmeden?

Tudi ekipa LCHFlove ima zadržke do soje (iz različnih razlogov) in je ne priporoča – vsaj ne v prevelikih količinah in prepogosto.

Kar pa se sojinega lecitina tiče, je treba vedeti troje:

  • gre za maščobo in ne bo zavirala ketoze,
  • sojin lecitin je bogat z maščobnimi kislinami omega-6, ki jih v moderni prehrani tako ali tako dobimo preveč in jih ni smiselno še dodajati,
  • sojin lecitin je uporabljen v veliko prehranskih izdelkih, tudi čokoladi, saj je izvrsten emulgator. A količine, ki so uporabljene, so v kontekstu vprašanja zanemarljivo majhne – še posebej zato, ker se na prehrani LCHF s čokolado ne bašemo, ampak jo uporabljamo občasno in malo.