Možgani v ketozi

Možgani v ketozi

Brez dobrega delovanja možganov ni življenja, kot bi ga vsak rad živel. Razen tega, da so možgani centralna koordinacija za vse, kar zaznavamo in pomčnemo, so pri sesalcih, posebno pri ljudeh pomembni zaradi višjih živčnih funkcij. Uravnavanjo sanje zavesti, ki je predpogoj za percepcijo, mišljenje, ustrezno ravnovesje med budnostjo in spanjem, čustvovanje, motivacijo, pozornost, učenje, govor in sporazumevanje, reševanje problemov, načrtovanje, sprejemanje odločitev ter učenje in spomin. Zmožnost kognicije se začrta že pred rojstvom, po rojstvu pa se krepi in bogati z dražljaji in izzivi iz okolja.

Žal se lahko zgodi, da kognitivne sposobnosti začnejo upadati – to je lahko del normalnega staranja, lahko pa gre za patološke spremembe, ki jih prepoznamo kot različne bolezni – na primer Alzheimerjeva bolezen.

Ali lahko s hrano vplivamo na kognitivno zdravje?

Različni prehranski in prehranski pristopi imajo potencial za obetavne rezultate pri obvladovanju kognitivnega upada. Ena takih prehranskih strategij je ketogena dieta, ki v nevrološkem smislu predstavlja energijski preklop. Možgani so sposobni sprejemati in aktivno presnavljati ketonska telesa, ko je njihova plazemska koncentracija nad normalno fiziološko ravnjo, ne glede na koncentracijo glukoze. Kdaj je to koristno? Koristno je lahko za vsakogar, še posebno pa je ketogena dieta dobra odločitev v primerih, ko ima posameznik okvarjeno presnovo glukoze: skratka, ketoni so dobri za zdrave, za tiste z blagim kognitivnim upadom (lahko starostnim ali ne) in za ljudi z Alzheimerjevo boleznijo. Zanimivo je, da so v razvoju zdravila, ki bi ciljala točno ta ta del patofizioloških procesov. Učinek ketogene diete med drugim kažejo tudi fiziološke in funkcionalne spremembe, ki so jih zaznali s slikovnimi metodami možganov v ketozi.

Ena od snovi, ki ima ketogen učinek, so srednje-verižne maščobne kisline (MCT), vendar je učinek boljši, če se MCT kombinira s ketogeno dieto. Zanimivo je, da dodajanje MCT lahko izboljša kognitivne sposobnosti tudi pri mladih in zdravih ter starejših brez demence.

Drugi pristop je intermitentno postenje in ima podoben učinek kot ketogena dieta: vklop ketogeneze v jetrih, a količina ketonov ni taka, kot jo lahko dosežemo s ketogeno dieto ali ketogeno dieto v kombinaciji z MCT (Altayyar idr., 2022).

Možgani v ketozi

Altayyar, M., Nasser, J. A., Thomopoulos, D. in Bruneau, M. (2022). The Implication of Physiological Ketosis on The Cognitive Brain: A Narrative Review. Nutrients, 14(3), 513.

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!