Vloga ketonov pri srčnem popuščanju in infarktu

Vloga ketonov pri srčnem popuščanju in infarktu

Kljub zmanjšanju umrljivosti in obolevnosti v zadnjih desetletjih je srčni infarkt še vedno glavni dejavnik tveganja za razvoj srčnega popuščanja: je najpogostejši vzrok nenadnega nastanka akutnega srčnega popuščanja ali poslabšanja kroničnega srčnega popuščanja.

Obe patologiji pa imata še nekaj skupnega: srce pri obeh preide na pridobivanje energije iz ketonskih telesc – pri vseh ljudeh, ne samo tistih, ki se držijo ketogene diete. Do tega pride z regulacijo encimov, ki sodelujejo pri presnovi ketonov, in zvišanjem ravni ketonov v krvi, na kar vplivajo nevrohormonski dejavniki, kot so kateholamini in natriuretični peptidi.

Zakaj se povečana tvorba ketonov zgodi v času, ko srce ne dohaja potreb telesa? Gre za prilagoditveni mehanizem, ki srcu omogoči tvoriti dovolj energije iz kisika in tako preživeti.

V raziskavi Univerze v Groenigenu so skušali ugotoviti, ali obseg infarkta vpliva na količino ketonov ter ali presnova vztraja tudi po 4 mesecih pri pacientih s srčnim infarktom STEMI (infarkt, ki se na EKG pokaže z dvigom spojnice ST), ki so po njem dobili srčne opornice. Ketone so jim merili v času do 24 ur po infarktu in po 4 mesecih.

EKG pri različnih oblikah infarkta
EKG pri različnih oblikah infarkta

Rezultati so pokazali visoko koncentracijo ketonov ob infarktu – povprečno 520 μmol/L in so ostale visoke tudi v dnevu po infarku. Kar je zanimivo, je to, da je količina ketonov v obtoku neodvisno povezana z velikostjo infarkta: večji kot je bil infarkt, več je bilo ketonov v krvi. Po štirih mesecih je koncentracija ketonov padla na povprečno 166 μmol/L. Čeprav ti pacienti niso bili še v klasični ketonemiji, ti podatki kažejo na možnost, da bi paciente z akutnim srčnim infarktom lahko zdravili tudi z eksogenimi ketoni (de Koning idr., 2021).

Srce je pri substratu, iz katerega bodo celice tvorile energijo, dokaj neizbirčen organ in ker na izbiro vpliva presnovna potreba, nevrohormonski status in razpoložljivost posameznih presnovnih molekul. Razen v primeru srčno-žilnih dogodkov: takrat je odvisno bodisi od glukoze ali od ketonov. Zakaj se v praksi pokaže, da začne telo srce zalagati s ketoni, ko je srce v stiski, še ni povsem jasno. Morda so krive presnovne motnje, ki sicer tudi zelo slabo vplivajo na srčno popuščanje – ketoni pa pri tem lahko pomagajo. To se je presenetljivo pokazalo tudi kot nepričakovani učinek jemanja protidiabetičnih zaviralcev SGLT2, ki dvigujejo ketonemijo. To zdravilo je pri diabetikih zmanjšalo količino srčnih dogodkov, umrljivost zaradi srčnih dogodkov in celokupno umrljivost (Lehrke, 2019).

Čeprav je privlačnost povečanja KB kot terapevtskega pristopa razumljiva, bodo potrebne dodatne stroge predklinične in klinične študije za preizkušanje te terapevtske hipoteze in določitev mehanizmov, ki prispevajo k opaženim koristim.

de Koning, M.-S. L. Y., Westenbrink, B. D., Assa, S., Garcia, E., Connelly, M. A., van Veldhuisen, D. J., … van der Harst, P. (2021). Association of Circulating Ketone Bodies With Functional Outcomes After ST-Segment Elevation Myocardial Infarction. Journal of the American College of Cardiology, 78(14), 1421-1432. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2021.07.054

Lehrke, M. (2019). SGLT2 Inhibition: Changing What Fuels the Heart∗. Journal of the American College of Cardiology, 73(15), 1945-1947. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2019.02.023

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!

Vloga ketonov pri srčnem popuščanju in infarktu