Glukomanan: vlaknina nenavadnega imena

Glukomanan: vlaknina nenavadnega imena

Glukomanan je pred leti na tiho stopil v naše kuhinje in nas očaral. To je topna vlaknina, pridobimo pa jo iz nekaterih eksotičnih rastlin, kjer je del celičnih sten. Glukomanan oziroma glukomanan konjak je lahko del živil ali pa ga uživamo kot prehransko dopolnilo – denimo v kapsulah.

Naravni viri glukomanana

Večino glukomanana za prehrano pridobivajo iz gomolja hudičevega jezika (amorphophallus konjac). Ta raste  v tropskem in subtropskem delu vzhodne Azije. Na področju Bližnjega vzhoda, kjer glukomanan poznajo pod imenom salep, pa tudi iz gomoljev vrste orhidej. Ta je posebno razširjen v Turčiji, kjer ga uporabljajo kot sestavino za svoj nekoliko gumijast sladoled dondurma in v istoimenski pijači.

Uporaba glukomanana

Preden je možno gomolj rastline uporabiti, ga najprej posušijo in zmeljejo v prah. Prah imenujemo na več načinov, med drugimi tudi konjak moka, konjak manan ali glukomanan v prahu. Ta prah lahko absorbira količino vode, ki ustreza 50-kratniku lastne mase: gram glukomanana torej absorbira 50 g vode. Kot tak se uporablja v kozmetiki, prehrani in tudi kot prehransko dopolnilo z nekaterimi učinki na zdravje.

Glukomanan v prehrani

V prehrani ga lahko uporabljamo kot sredstvo za zgoščevanje ali celo kot nadomestek običajnih želirnih sredstev. Vedno moramo paziti, da glukomanan kombiniramo z dovolj velikimi količinami vode. Pri uživanju glukomanana morajo biti posebno pozorni ljudje s težavami v požiranju, saj lahko pride do zadušitve.

Ena od najbolj zanimivih uporab glukomanana je v testeninah širataki. Te testenine imajo zelo nizko energijsko vrednost in visoko vsebnost vlaknin. So brez okusa in se navzamejo hrane, s katero jih serviramo. Kot take so izjemen izdelek za tiste, ki omejujejo vnos ogljikovih hidratov.

Glukomanan kot prehransko dopolnilo

Različne zdravstvene oblasti po svetu navajajo različne učinke uživanja glukomanana, med drugim tudi sredstvo za odpravljanje zaprtosti, probiotik (snov, ki jo črevesna mikrobiota s fermentacijo spremeni v probiotik) … V EU velja, da ima glukomanan dve uporabi. Prispeva lahko k normalizaciji holesterola v krvi (dnevni  vnos  4  grame). Ob energijsko omejeni prehrani pomaga pri hujšanju (dnevni vnos trikrat po 1 gram).

Pomembno je uživanje raznolike in uravnotežene prehrane ter zdrav način življenja. Koristni učinki sestavin v posameznih prehranskih dopolnilih se lahko izrazijo le, če je njihovo uživanje del zdravega življenjskega sloga.

Glukomanan: vlaknina nenavadnega imena

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!