Ašvaganda, rožc'a s skrito močjo

Ašvaganda, rožc’a s skrito močjo

Ašvaganda ima več imen. Njeno strokovno ime je Withania Somnifera, rečemo pa ji tudi indijska zimska češnja, indijski ženšen (ginseng), prevod njenega indijskega imena pa je »smrdeči konj«. Kljub temu, da to ime izhaja iz opisa njenega vonja, ašvaganda velja za eno najpomembnejših ajurvedskih zelišč.

ABC o ašvagandi

Ašvaganda ima potencialno terapevtske učinke na človeško telo. Njeno latinsko ime navaja, da pahne v spanec. Nekateri jo uporabljajo za povečanje moči in energije, izboljšanje koncentracije in delovanja živčevja, predvsem pa je znana kot adaptogena snov. Adaptogeni so snovi, ki ojačajo telo, da je bolje sposobno spopadati se s stresom.

Pri rastlinah z domnevno »čudežnimi« lastnostmi smo vedno previdni, saj se pogosto izkaže, da delujejo predvsem na osnovi placeba. O ašvagandi je kar nekaj relevantnih raziskav, kar jo postavlja v luč resnega prehranskega dopolnila.

Terapevtski učinki ašvagande

Ašvaganda je polna fitokemikalij, biološko aktivnih snovi, ki imajo potencialni terapevtski učinek. V ašvagandi je takih kar 35. Te snovi imajo naslednje učinke:

  • protistresno delovanje: ašvaganda zmanjša stresni odziv telesa in pomaga telesu, da se prilagodi stresnim situacijam, ne glede na njihov vir (psihični, fizični, okoljski …);
  • antioksidativno delovanje:
    stres je vir prostih radikalov, zaradi česar je smotrno poskrbeti za ojačano antioksidativno zaščito. Kot antioksidant je ašvaganda posebej učinkovita v živčnem sistemu, kar se pokaže predvsem pri nevroloških boleznih;
  • protivnetno delovanje: ašvaganda zmanjšuje raven kroničnih vnetnih stanj, ki so v sodobnem svetu zelo pogosta in pogosto vodijo v kronične nenalezljive bolezni;
  • imunski sistem: ašvaganda s protivnetnimi in antioksidativnimi učinki krepi tudi imunski sistem;
  • ravnovesje nevroprenašalcev: ašvaganda uravnava ravnovesje nevroprenašalcev, predvsem glutamata in GABA;
  • uravnavanje hormonov: ašvaganda naj bi vplivala dvig moškega spolnega hormona testosterona pri tistih moških, ki imajo v telesu znižano raven, pozitivno vpliva tudi na koncentracijo in mobilnost spermijev. Pokazalo se je, da lahko uravnava tudi ščitnične hormone.

Ašvaganda – da ali ne?

Če ste pod stresom, pa naj bo to fizični, psihični, okoljski ali kombinacija vseh, imate možnost poseči po ašvagandi. Raziskave kažejo, da je ašvaganda varna za uporabo, stranski učinki so redki. A pozor, če želite učinek, je treba poseči po visoko koncentriranih izvlečkih ašvagande. Izogibajte se izdelkom, ki vsebujejo samo prah posušenih rastlin in poceni izvlečkom z nizko vsebnostjo učinkovin.

Pomembno je uživanje raznolike in uravnotežene prehrane ter zdrav način življenja. Koristni učinki sestavin v posameznih prehranskih dopolnilih se lahko izrazijo le, če je njihovo uživanje del zdravega življenjskega sloga.

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!

Ašvaganda, rožc'a s skrito močjo