Prehranska dopolnila in LCHF

Prehranska dopolnila in LCHF: kaj in kdaj?

Pogosta dilema: prehranska dopolnila in LCHF – gre to dvoje skupaj? In če gre, katera prehranska dopolnila in kdaj? Odgovor na tako vprašanje je lahko preveč poenostavljen “da” ali enako preveč poenostavljen “ne”. Če želimo vedeti, katera prehranska dopolnila potrebujemo, moramo upoštevati nekaj dejavnikov, ki nam bodo olajšali odločitev. A najprej je dobro vedeti, kaj točno so prehranska dopolnila*.

Kaj so prehranska dopolnila

Če bi morali babici razložiti, kaj so prehranska dopolnila, bi najbrž rekli, da so to vsa živila in hranila, ki jih ne uživamo v obliki običajne hrane, a hkrati niso namenjena zdravljenju. So bodisi ekstrakti hrane ali koncentracija posameznih snovi, pridobljenih bodisi iz hrane ali drugih organskih snovi, ki morda kot hrana niso uporabne. Lahko so tudi sintetične snovi.

Kakršna koli prehranska dopolnila ureja posebna zakonodaja. Za razliko od prodajalcev čarobnih kamnov ali preparatov kovin, ki obljubljajo magične ozdravitve težkih bolezni, so prodajalci prehranskih dopolnil precej omejeni glede obljub in načina trženja svojih izdelkov. Kar je seveda prav!

V funkcionalnem smislu so prehranska dopolnila ergogena sredstva. Med ergogena sredstva poleg prehranskih dopolnil, živil in farmakoloških snovi spadajo še naprave, prehranske, vadbene, psihološke prakse in podobno. Vsem je skupno, da na tak ali drugačen način izboljšajo telesne spretnosti in telesno prilagoditev na funkcionalne obremenitve. Funkcionalne obremenitve so lahko vadba, fizično delo, psihični pritiski, študijske obveznosti – skratka vsakršno početje v življenju.

Kaj želim doseči s prehranskimi dopolnili

Pa smo pri najpomembnejšem vprašanju. Kaj je namen jemanja dopolnil, katero potrebo želite z dopolnili pokriti?

Prehranska dopolnila nam lahko služijo na tri različne načine:

  • so praktična: ko nam primanjkuje hranilnih snovi bodisi zaradi napora, pomanjkanja časa ali ker bi potrebne količine hrane v dani situaciji pomenile preveliko obremenitev prebavnega trakta). Lahko potrebujemo energijo ali mikrohranila. Lep primer so na primer energijski geli, ki pokrivajo več fizioloških potreb med vadbo, za vsakdanje življenje pa niso smiselni;
  • ko gre za snov, ki jo sicer naravno imamo in nam je ne primanjkuje, vendar bi presežek snovi lahko ugodno vplival na zmogljivost telesa – recimo kreatin ali glutamin;
  • če ima snov določen želen učinek na organizem, sicer pa ni nujna za delovanje celic – na primer kofein, ašvaganda, baldrijan …

Prva linija prehranskih dopolnil pri prehrani LCHF so zagotovo “ena-na-dan” multivitaminske in multimineralne tablete ter maščobne kisline omega-3.

Prehranska dopolnila in LCHF: nekaj scenarijev

Dobro oblikovan LCHF-jedilnik bo zaznamovalo nekaj značilnosti: na začetku bo vseboval nekoliko več soli, predvsem pa bo vseboval manj maščobnih kislin omega-6, kot običajni jedilniki. Oboje je dobro, brez skrbi. Tudi če boste omega-6 izločili iz svojih jedilnikov, pa se v obtoku lahko poveča količina teh maščobnih kislin, ki jih potrebujemo ravno prav, preveč pa nam škodi. Količina se poveča še posebno, ko začnemo za energijo uporabljati lastno maščevje – v maščobnem tkivu je namreč shranjeno tudi precej maščobnih kislin omega-6.

Če ste začetniki v LCHF

Če ste začetniki, bi bilo priporočljivo, da pazite na zadosten vnos soli. Šele potem razmislite o mineralnih dopolnilih. Možno je, da boste potrebovali še kake vitamine in maščobne kisline omega-3.

Precej ste telesno aktivni

Če ste telesno zelo aktivni, boste verjetno potrebovali več beljakovin, aminokislin za regeneracijo, morda tudi kak praktičen vir energije. Če beljakovin ne morete pokriti s hrano, se boste najverjetneje odločali med beljakovinskimi praški na osnovi kazeina ali takimi na osnovi sirotke (pozor: mlečne beljakovine v sirotki imajo nekoliko večji vpliv na inzulin, kot bi pričakovali). Če se veliko potite, morda potrebujete tudi dopolnilo mineralov. Na splošno je vadba vir oksidativnega stresa, proti čemur pomaga dovolj vitaminov in maščobne kisline omega-3.

Hujšate

Pri hujšanju skoraj praviloma pride do pomanjkanja hranil zaradi podoptimalnega vnosa hrane. Prva linija odpora so kake multimineralne in multivitaminske tablete in maščobne kisline omega-3, s katerimi nekoliko uravnotežimo omega-6, ki se nam v obtok sproščajo iz maščevja. Še posebno, če hujšate s kombinacijo prehrane in telesne aktivnosti, razmislite tudi o kakem fat burnerju.

Pomembno je uživanje raznolike in uravnotežene prehrane ter zdrav način življenja. Koristni učinki sestavin v posameznih prehranskih dopolnilih se lahko izrazijo le, če je njihovo uživanje del zdravega življenjskega sloga.

Prehranska dopolnila in LCHF

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!