Egg fast, jajčni post, jajčna dieta

Egg fast, jajčni post, jajčna dieta

Če iščete hitro shujševalno dieto, vam je zagotovo že prišla na ušesa t. i. »jajčna dieta«. O tej dieti ne velja izgubljati besed: če kdo uspe z njo shujšati, je to zato, ker očitno zmanjša energijski vnos, saj se dieta v malo čem razlikuje od navadne, z uradnimi prehranskimi smernicami priporočene diete. Jajčna se očitno imenuje samo zato, ker vsak dan pojemo eno jajce: čeprav pri lchflove.si verjamemo v moč jajc, pa zagotovo ne bi šli tako daleč, da bi enemu jajcu na dan ob sicer običajni prehrani pripisovali čudežno moč.

Egg fast ali jajčni post je – vsaj v kontekstu prehrane LCHF oziroma ketogene diete – nekaj povsem drugega. Egg fast oziroma jajčni post je temelj standardne ketogene diete, torej najstrožje oblike prehrane LCHF.

Jedilnik za egg fast

Jedilnika ne potrebujete. Vse, kar jeste, so jajca in maslo ali druge kakovostne maščobe, kot so olivno olje, avokadovo olje, kokosova maščoba, in polnomastni sir.

Za ženske bo to recimo 3 jajca in 20 – 30 gramov masla na obrok, za moške 4 do 5 jajc in 30 – 40 gramov na obrok. To so približki: koliko boste pojedli, je odvisno od vaših ciljev in življenjskega sloga. Dodate lahko še polnomastni sir, a ne več kot 25 gramov sira na vsako jajce. Začimbe so dovoljene.

Egg fast, jajčni post, jajčna dieta: živila

Kaj je še pomembno

Ne pozabite na sol, priporočljivo je, da vzamete tudi kako multivitaminsko in multimineralno formulo (recimo tablete Maxximum Multivitamin & Mineral).

Kako jajčni post deluje?

S takim jedilnikom bomo predvsem uživali maščobe oziroma bo razmerje med energijo iz ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob v rangu 5 : 20 : 75. Glavna posledica takega hranjenja je hiter prehod v prehransko ketozo in s tem preklop na kurjenje maščob in ketonov kot primarnih virov energije.

Pomembno

Jajčni post ni nič drugega kot stroga oblika standardne ketogene prehrane. Edina pravila, ki veljajo za jajčni post, so pač pravila stroge ketogene prehrane. Lahko dodate sir ali jeste samo jajca, frekvenca in čas obrokov – vaša stvar. Egg fast bo samo z jajci, če ste se odločili za življenje brez mlečnih izdelkov; lahko so to jajca z mastnim sirom, če jeste sir. Nobene magije ni v tem, da jeste jajca v pol ure po prebujanju. Lahko, ni pa nujno, če niste lačni. Skratka, zapomnite si: pač jeste jajca in dovolj dodatne maščobe, kar posledično pomeni, da je vnos ogljikovih hidratov res na minimumu – in sledite res strogi obliki ketogene diete. Nobenih drugih pravil, ki bi kakorkoli spremenila, kaj boste z jajčnim postom dosegli.

Je to hitra dieta?

Kaj ljudje počnemo s svojimi telesi, je seveda naša lastna odločitev, a hitre diete niso ustrezen način prehranjevanja in življenja, zato to odsvetujem kot reševanje težav, ki so se nabirale v dolgih obdobjih neodgovornega prenažiranja. Jajčni post je primeren za ljudi, ki želijo dobrobit prehranske ketoze, pogosto pa se nekajdnevnega jajčnega posta poslužujemo, če želimo malo ojačati lastno sposobnost telesa, da funkcionira na maščobe. Možno je z jajčnim postom tudi začeti prehod na prehrano LCHF, vendar je treba vedeti, da je to izjemno monotona prehrana in bo psihično naporna za nekoga, ki je vajen jesti kruh, krompir itn. Pri tako ostrem ovinku v prehrano LCHF lahko pride tudi do keto gripe.

Egg fast, jajčni post, jajčna dieta

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!