Povišan holesterol pri prehrani LCHF/keto

Dileme: povišan holesterol na LCHF

Že nekaj časa se prehranjujem po načelih LCHF, pred kratkim mi je zdravnik dal narediti krvno sliko. Holesterol je povišan. Kaj pa zdaj?

Povišan holesterol - krvna slika

Ta izvid je dokaj tipičen primer podatkov za nekoga, ki je na prehrani LCHF. Klasična krvna slika na tej prehrani je:

  • zelo nizki trigliceridi,
  • normalen ali malo povišan HDL,
  • normalen ali povišan LDL,
  • nizka povprečna raven glukoze,
  • nizka povprečna raven inzulina,
  • nizek CRP (pokazatelj vnetnih stanj)

Vse to je fenomenalno za zdravje, tudi za srčno-žilni sistem, saj zmanjša tveganje za aterosklerozo. To kažejo tudi raziskave.

Vedeti je treba troje:

  1. ob prehodu na LCHF se raven holesterola poviša: več ga namreč pojemo s hrano, telesna produkcija pa se prilagaja počasi. Večino – kar 80 % holesterola – namreč telo proizvede samo, ker je holesterol ena od najpomembnejših molekul v telesu. Drugi razlog za povišanje skupnega holesterola je, da se ta shranjuje tudi v maščevju. Ob hujšanju se sprošča v kri in od tod povišana raven holesterola v krvi. Do normalizacije lahko pride šele po 4 do 6 mesecih.
  2. dolgoročno lahko ostane povišan tudi LDL. A to ni nujno slabo. Ob nizki glukozi, inzulinu in predvsem nizkih trigliceridih, gre skoraj zagotovo za LDL velikih puhastih delcev, za katerega kaže, da ne samo, da ni škodljiv, pač pa celo blagodejen za zdravje (dober transport maščob po telesu, na primer od jeter do mišic, kjer se maščobe porabijo za energijo, dobro delovanje možganov in imunskega sistemu). Obstaja namreč tudi LDL majhnih, zlepljenih delcev, ki prevladujejo pri ljudeh, ki se prehranjujejo po »smernicah« oziroma so kronično prehranjeni. Ta LDL je zelo aterogen in škodljiv. Ljudje z majhnim obsegom maščevja, ki so telesno aktivni, imajo predvsem LDL velikih delcev – vrhunski športniki imajo lahko skupni holesterol tudi 20, pri čemer so analize pokazale, da skoraj nič majhnih delcev LDL!
  3. Podatek o LDL v vsaki običajni krvni sliki ni rezultat MERITEV LDL-ja, pač pa IZRAČUNA na podlagi drugih podatkov. Če imate nizke trigliceride, kar je na tej hrani običajno, je izračun napačen. Tudi za 1 mmol/l in več.

Znanost napreduje, meje so postavljene za povprečnega posameznika na sodobni prehrani, zdravniki pa so običajno preobremenjeni z dnevnimi pregledi in birokracijo, zato nimajo časa in volje spremljati najnovejših znanstvenih raziskav, namesto tega poslušajo, kaj jim servira farmacija.

Povišanega holesterola, če smo na LCHF/keto, se torej ni bati – še posebej, če je razmerje med HDL in LDL večje od 0,4. Če bi vseeno želeli nekoliko znižati LDL, potem je treba zmanjšati vnos mlečnih izdelkov (razen masla) in povečati vnos maščobnih kislin omega-9. Povišan vnos omega-6 bo tudi pomagal (pri sliki holesterola), vendar tega ne priporočam, saj imamo te maščobne kisline v hrani več kot dovolj. Pri omega-6 velja, da nekaj jih rabimo, presežek pa je lahko škodljiv, saj povečuje vnetne procese, lahko tudi neugodno vpliva na apetit.

Zdravila za zmanjšanje holesterola?

Poznamo kar nekaj ljudi, ki so na lastno pest opustili jemanje teh zdravil. Tudi znanstvenikov in zdravnikov. Ta zdravila se dandanes predpisujejo veliko prehitro. Predvsem ne delujejo tako, da znižajo holesterol (tako v veliko primerov celo škodijo), ampak zato ker znižujejo vnetna stanja v telesu. Vnetne procese lahko omejimo sami: s prehrano LCHF. Z zdravili ni nič narobe – bolj je vprašanje, ali so vedno in v vseh primerih predpisana smiselno. To so – še vedno – osebne odločitve, ki so lahko težko breme, zato je dobro poiskati zdravnika, ki je na tekočem s prehransko znanostjo in bo najbolje svetoval. So namreč tudi taki zdravniki.

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!