Rak in ketogena dieta

Ketogena dieta in rak 2

Rak je še vedno ena od hujših diagnoz, ki jih lahko dobimo, čeprav ni vedno smrtna obsodba, saj je odvisno, v kateri fazi smo ga odkrili in za katero vrsto raka gre.

V prvem članku Ketogena dieta in rak smo že pojasnili, kako znanstveniki pojasnjujejo nastanek in delovanje rakavih celic. V zadnjem desetletju raziskovalci namenjajo veliko pozornosti tudi dodatnim, prehranskim terapijam, ki bi lahko ljudem z rakom pomagale izboljšati kakovost življenja ali celo pomagale premagati raka – kot dopolnilna terapija. Kot bomo videli v nadaljevanju prispevka, se različne vrste rakov med sabo ne razlikujejo samo po vzrokih za nastanek, poteku, hitrosti napredovanja, pač pa tudi v odzivanju na morebitno dodatno prehransko terapijo.

Prehranske strategije kot preventiva in dopolnilna oblika terapije pri raku

Znanstvenike pri pomoči bolnikom z rakom zanimajo predvsem tri strategije:

Vsem je skupno to, da na kemični ravni oponašajo postenje: zmanjšajo inzulinu podoben rastni faktor (IGF), inzulin in krvni sladkor, povečajo pa koncentracijo ketonskih telesc in IGF-vezavnega proteina, kar lahko spremeni presnovne procese rakavih celic in njihovo smrt (Buono in Longo, 2018).

V nedavni pregledni analizi so znanstveniki proučili 59 kliničnih študij s področja omenjenih strategij v treh fazah: v začetku, pri napredovalem raku in pri metastazah. 90,9% raziskav je pokazalo, da zmanjšanje energijskega vnosa lahko igra pomembno vlogo pri boju proti raku; ketogena dieta se je izkazala pri 8 od 9 študij. Le 37,5% študij pa je dokazalo, da je lahko v pomoč tudi občasno postenje: post vsak drugi dan ali nekaj nezaporednih dni v tednu (Lv in sod., 2014).

Ketoza in rak

Ko se prehranjujemo po načelih ketogene diete, telo preide v prehransko ketozo, torej povečano produkcijo ketonskih telesc. Da imajo ta telesca protirakavo delovanje, je bilo pokazano pri limfomu, raku materničnega vrata in melanomu že leta 1979. Sprva so znanstveniki mislili, da ketogena dieta raka napade prek vpliva na zmanjšanje dostopne glukoze v krvi, čedalje jasneje pa postaja, da ketoza sproži več procesov, ki so ugodni za bolnike: presnovne, genetske in imunske spremembe:

  • zmanjšanje oksidativnega stresa;
  • zmanjšanje obsega vnetnih procesov;
  • ojačanje protitumorske imunosti;
  • spremembe v izražanju genov in
  • povečanje občutljivosti tumorjev na standardne in dopolnilne terapije (Poff in sod., 2017).

Nazadnje omenjamo še delo, ki ga opravljajo Univerzitetni pediatrični kliniki Medicinske univerze Paracelzus v Salzburgu v Avstriji, kjer so na študijah primerov že dokazali uspešnost ketogene diete kot dopolnilne terapije kemoterapiji predvsem na možganskih tumorjih. V reviji Aging so objavili pregled znanih predkliničnih raziskav, ki so proučevale različne oblike raka in ketogeno dieto (Weber in sod., 2018), kar je razvidno iz spodnjega grafa.

So te strategije primerne za vsakogar? Če jih uporabljate kot preventivo, ni skrbi. Če pa ste že zboleli, pa ne počnite ničesar na lastno pest – še avta ne popravite sami, zato tudi samozdravljenja na lchflove.si ne želimo promovirati. Še posebno, če vas čaka operacija in potem še radiološka in kemoterapija in ste že zdaj pri vitkejših, se nobene oblike posta ali zmanjševanja energijskega vnosa ne lotevajte, saj bo to poslabšalo vaše možnosti ozdravitve. Samozdravljenje ne bo uspelo, po njem pa vam tudi onkologi ne bodo mogli več pomagati.

Predklinične študije raka in ketogene diete kot dopolnilne terapije
Predklinične študije raka in ketogene diete kot dopolnilne terapije (Weber in sod., 2018).

Kot pravijo avtorji, so rezultati predkliničnih študij vzpodbudni, čeprav včasih nejasni. Kaže, da ketogena dieta ima protitumorski učinek na večino karcinomov. Prav zaradi rezultatov bi morali ketogeno dieto kot dopolnilno terapijo proučiti za vsakega raka in za vsako genetsko različico bolezni  (Weber in sod., 2018).

BUONO, R. in LONGO, V.D., 2018. Starvation, Stress Resistance, and Cancer. Trends in Endocrinology & Metabolism, letn., št., str. Doi: 10.1016/j.tem.2018.01.008

LV, M., ZHU, X., WANG, H. in sod., 2014. Roles of caloric restriction, ketogenic diet and intermittent fasting during initiation, progression and metastasis of cancer in animal models: a systematic review and meta-analysis. PLoS One, letn. 9, št. 12, str. e115147. Doi: 10.1371/journal.pone.0115147

POFF, A., KOURTNIK, A., EGAN, K.M. in sod., 2017. Targeting the Warburg effect for Cancer Treatment: Ketogenic Diets for Management of Glioma. Semin Cancer Biol, letn., št., str. Doi: 10.1016/j.semcancer.2017.12.011

WEBER, D.D., AMINAZDEH-GOHARI, S. in KOFLER, B., 2018. Ketogenic diet in cancer therapy. Aging (Albany NY), letn. 10, št. 2, str. 164-165. Doi: 10.18632/aging.101382

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!