Ribji namaz

Ribji namaz

Našo facebook sledilko Urško je zanimalo, če je OK, da vsak dan jé namaz iz sardin in masla. Moja prva reakcija je bila “hočm-recept-prec-takoj” 🙂 in Urška mi ga je poslala. Z njenim dovoljenjem ta popoln LCHF-recept delim z vami.

Sestavine

približno 100 g sardin iz pločevinke (1 pločevinka)

100 g masla

1 žlička limoninega soka

sol

2 vejici peteršilja

Ribji namaz

Postopek

Maslo pustimo nekaj ur na sobni temperaturi, da se zmehča.

Pločevinko s sardinami odpremo in ga preložimo na cedilo, da se maščoba odcedi (ker so sardine ponavadi  zalite s sončničnim oljem. No, tudi če so z olivnim, je vedno vprašanje, z olivnim oljem kakšne  kakovosti).

Odcejeno sardele z vilicami zdrobimo v kašo.

Peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo.

Zmehčano maslo penasto umešamo. Dodamo mu zdrobljeno sardine, limonin sok, ščepec soli in sesekljan peteršilj. Sestavine gladko razmešamo.

Namigi za serviranje

  • namaz namažemo na poljubno zelenjavo
  • uporabimo na LCHF-kruhkih (recimo iz te Sukrinove mešanice)
  • jemo ga kar z žlico 😀

Na spletu lahko najdemo še drugačne različice namazov: s tunino, skušo (na sliki), skuto, raznimi vrstami zelenjave, prav tako lahko spreminjamo razmerje med ribo in maslom.

Obogatite pa ga lahko tudi z dodatkom začimb: poper, koper, dimljena paprika, česen … Vsak dan lahko jeste drugačnega! 😀

Še bolje (a tudi manj praktično) je, če uporabimo sveže pripravljene ribe: spečemo jih brez moke na kokosovi maščobi ali olivnem olju – lahko v ponvi ali kar v pečici.