Nekega dne mi je v glavo šinila misel na že davno pozabljen francoski krompir. Ker krompir v moji kuhinji nima domovinske pravice, sem po spominu naredila francoski “krompir” z brstičnim ohrovtom. Tako hitro je pošel, da ga nisem utegnila niti slikati. Drugo priložnost je dobilo “francosko zelje”. Prava LCHF poslastica!
Sestavine (za 2 do 3 osebe)
800 – 1000 g zelja
30 g masla
25 g kokosove maščobe
sol, poper, kumina, mleta paprika
2 kuhani klobasi
2 trdo kuhani jajci
100 g kremnega sira
50 g masla
1 jajce
žlica olivnega olja
šopek peteršilja
Postopek
Dve jajci in klobasi skuhamo, ohladimo in narežemo na rezine.
Na 30 g masla in 20 g kokosove maščobe podušimo na zaplate narezano zelje. Dodamo začimbe in pokrito kuhamo, dokler zelje ni mehko. Če je treba, dolijemo malo vode, da se ne zažge.
V pekač damo polovico dušenega zelja, nanj pa položimo rezine klobase in jajca (korak 1 na sliki). Pokrijemo s preostankom zelja (korak 2 na sliki).
Stopimo 50 g masla in mu primešamo kremni sir ter zmiksamo z električnim mikserjem. Počasi dodamo še eno jajce. Ko je zmes pripravljena, s silikonsko spatulo vmešamo še malo olivnega olja. Maso razporedimo na še toplo zelje v pekaču (korak 3 na sliki).
Pečemo približno 20 minut na 200 stopinj C; če imate možnost, vključite ventilatorsko pečenje.
Ko je zloženka pečena, jo posujemo s sesekljanim peteršiljem.